Kirjoittaja Aihe: Maailman Antidopingtoimisto WADA julkisti vuoden 2015 dopingaineluettelon  (Luettu 4345 kertaa)

Team Laine

  • Administrator
  • Kilpailutapahtumien johtaja
  • *****
  • Viestejä: 101156
    • Team Laine verkkokauppa
  • Kotirata: Kangasala
  • Moottorimerkki: VM Motor
  • Runkomerkki: MS Kart
WADA:n tuore luettelo urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä tulee voimaan 1.1.2015 eli samaan aikaan kuin uudistettu Maailman antidopingsäännöstö, jolla säädellään dopingin käyttöä urheilussa maailmanlaajuisesti. Uuden luettelon muutokset ovat vähäisiä verrattuna tämän vuoden luetteloon kielletyistä aineista ja menetelmistä.

Tietyissä urheilulajeissa kielletyissä aineissa on tapahtunut pieniä muutoksia. Alkoholi ei ole enää vuonna 2015 kielletty karatessa. Useassa sukellusurheilun alalajissa on puolestaan kielletty beetasalpaajien käyttö.

WADA on lisännyt seurannan kohteena olevien aineiden listalle verenpainelääke telmisartaanin, joka saattaa parantaa suorituskykyä lisäämällä kestävyyttä insuliini- ja sokeriaineenvaihduntaan kohdistuvien vaikutustensa vuoksi. Seurannan alla on nyt myös sydämen työtä hapenpuutteessa helpottava meldonium eli mildronaatti. Tavoitteena on selvittää näiden valmisteiden käytön laajuutta urheilijoilla, eikä niiden käytöstä seuraa rangaistusta vuonna 2015.

- On järkevää seurata näiden aineiden käytön laajuutta ennen niiden mahdollista kieltämistä, ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo.

WADA:n luettelo koskee kaikkia organisaatioita ja henkilöitä, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan Maailman antidopingsäännöstöä. Vuotuiset muutokset kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon tehdään laajan ja osallistavan menettelyn kautta: sidosryhmät pääsevät kommentoimaan ensin luonnosta, ja WADA:n terveyden, lääketieteen ja tutkimuksen asiantuntijat käsittelevät kommentit huolellisesti. Lopullisen päätöksen kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon sisällöstä tekee WADA:n hallitus.

- Eräs WADA:n päätehtävistä on olla antidopingtutkimuksen edelläkävijä. Varmistamme jatkuvasti, että olemme tietoisia kaikesta kehityksestä, joka vaikuttaa siihen, miksi jonkin aineen tai menetelmän tulisi tai ei tulisi olla mukana kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa. Muutoksia luetteloon tehdään erittäin osallistavan menettelyn kautta. Luetteloon nyt tehdyt muutokset selkiyttävät dopingin käytön säätelyä ja auttavat urheilumaailmaa siirtymään seuraavalle tasolle antidopingtyössään uudistetun Maailman antidopingsäännöstön myötä, sanoo WADA:n puheenjohtaja Sir Graig Reedie.

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelo julkaistaan sähköisessä muodossa ADT:n internetsivuilla (www.antidoping.fi) heti vuoden alussa.

Lisätietoja: Timo Seppälä, ADT-lääketieteellinen johtaja, 0400 685 337
-- Marko Laine --
-- Team Laine --
shop.teamlaine.fi

Meiltä löydät tarvitsemasi kaikkiin karting-luokkiin aina babykartista Superkarttiin saakka. Kaikki nämä maahantuomamme MS Kartin valikoimissa


 

Team Laine Verkkokauppa