Kirjoittaja Aihe: Oliko Sat paikannus sallittua  (Luettu 1774 kertaa)

Valtte

  • Grade B
  • ****
  • Viestejä: 96
Vs: Oliko Sat paikannus sallittua
« Vastaus #30 : 15.04.2018 22:42 »
GNSS kattaa kaikki. GPS = vain USAn Navstar
« Viimeksi muokattu: 16.04.2018 12:17 kirjoittanut Valtte »

Hpa

  • Juniori
  • *
  • Viestejä: 5
Vs: Oliko Sat paikannus sallittua
« Vastaus #31 : 16.04.2018 12:37 »
GPS termi kyllä kattaa yleisterminä kaikki sateliittipaikannustekniikat, niin alkuperäisen USA:n Navstar:in, Glonass:in, Galileo:n, Beidou sekä myös avustetut, kuten A-GPS, WAAS, EGNOS .. jne..

Ei tarkoita
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/GPS

Hp

MKR

  • Tosi kuski
  • ******
  • Viestejä: 1595
Vs: Oliko Sat paikannus sallittua
« Vastaus #32 : 16.04.2018 18:55 »
Luitko ollenkaan lähettämääsi linkkiä, vai oletko ihan vaan Trollaamassa?  ::)
Yleisterminä, puhekieleen vakiintuneena: Kyllä.
Esim: Heti kolmas rivi lähettämästäsi linkistä:
"ja arkikielessä sillä saatetaan tarkoittaa yleisesti satelliittipaikannusta"
 ;D ;D
GPS eli Navstar oli ensimmäinen järjestelmä ja kuten vaikka matkapuhelimenkin keksijän tapaan, alkuperäinen nimitys on vakiintunut kattamaan puhekielessä tuotteen, huolimatta eri tuottajasta.
Nykyisissä vastaaotinpiireissä ei välttämättä edes pääse valitsemaan mitä teknologiaa käytetään kun piirit pystyvät laskemaan dataa useammasta järjestelmästä samanaikaisesti.
Eli kun laitat puhelimestasi, tabletisasi, tai vaikka mittaristasi "GPS:n" päälle niin sisäänrakennettu sateliittiradiovastaanotin alkaa vastaanottamaan siihen ohjelmoidun firmwaren mukaista paikannusdataa. Data voidaan ottaa, piirin firmwaren ohjelmoinnin mukaan, joko yhdestä tai useammasta järjestelmästä. Mitä kyvykkäämpi / kalliimpi piiri, sen useampaa logaritmiä se pystyy pyörittämään = tarkempi paikkatieto. (esim uBlox:in piirit taitavat kaikki pystyä samanaikaisesti vastaanottamaan ja laskemaan logaatioyhtälöä Navstarista, Glonassista, Beidousta ja valmius Galileollekin on jo)
https://www.u-blox.com/en/positioning-chips-and-modules
Samoin ainakin Sierra Wirelessin kalleimmissa läppäreiden miniPCIe modeemeissa oleva paikanninpiiri pystyy samanaikaisesti vastaanottamaan sekä Navstaria että Glonassia. https://www.sierrawireless.com/products-and-solutions/embedded-solutions/networking-modules/ Ominaisuus on tosin tod.näk Qualcom:in multifunction piirissä, jota käyttävät muutkin vastaavien modeemien valmistajat. (sekä kännykkävalmistajat)

Ääänyway: Voidaan käyttää myös termiä "Sateliittipaikannusjärjestelmä, avustettu tai avustamaton" niin kellekään ei liene tulevan paha mieli? Vaikka ko termi ei olekaan yhdenkään järjestelmän virallinen nimi, mutta kattanee hyvin Suomen kielessä kaikki olemassa olevat ja tiedetyt tulossa olevat, poislukien maa-asemien sijaintiljärjestelmät?
Homman Pitää Olla Hauskaa